Zelf WOZ bezwaar maken in Oudewater?

WOZ-waarde in Oudewater

De gemeente Oudewater stelt elk jaar op 1 januari (peildatum) de WOZ-waarde vast van uw woning of niet-woning. Met ‘niet-woning’ bedoelen we een bedrijfspand, school, kerk of ander onroerend goed waarin u niet woont. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van uw onroerendezaakbelasting (OZB).

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald

De WOZ-waarde is de marktwaarde van een woning of bedrijfspand op de waardepeildatum. We bepalen die marktwaarde door uw woning of bedrijfspand te vergelijken met woningen of bedrijfspanden die verkocht (of verhuurd) zijn. De WOZ-waarde bepaalt mede de hoogte van gemeentelijke belastingen, zoals de onroerende-zaakbelasting.

De kenmerken van uw woning of het bedrijfspand vormen de basis bij het bepalen van de WOZ-waarde.  Er wordt rekening gehouden met:
– De grootte van het pand en de kavel;
– De ligging;
– Het bouwjaar;
– Bijzondere kenmerken, zoals een dakkapel of aanbouw;
– Bijzondere omstandigheden, zoals achterstallig onderhoud;
– Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen.

Waardepeildatum

Op uw beschikking staat altijd een waardepeildatum van 1 januari van het vorige jaar. Dit is landelijk vastgesteld. Dit geeft ons de tijd om de verkoopprijzen met veel aandacht te onderzoeken.

WOZ bezwaar in Oudewater

Bent u het niet eens met uw WOZ waarde? Bel de gemeente dan eerst even, op 14 0348. Onze medewerkers kunnen uw vragen beantwoorden. Misschien is het dan niet meer nodig om bezwaar te maken. Bent u het dan nog steeds niet eens met de aanslag. Dan kunt u gerust zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Waarom zou u bezwaar maken aan een ander overlaten? Zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oudewater doet u eenvoudig via ons platform. Houd uw WOZ-beschikking bij de hand. Vul hiernaast ons formulier in en uw WOZ-bezwaar belandt direct bij gemeente Oudewater. Makkelijker en sneller kan niet!

Bereken hoeveel u bespaart met een lagere WOZ-waarde

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van uw woning. Als u denkt dat deze WOZ-waarde lager zou moeten zijn dan kunt u zelf berekenen wat u kunt besparen op belastingen en heffingen.

Bezwaarformulier

Hoe bereik ik de gemeente Oudewater?

Bezoekadres: Waardsedijk 219, Oudewater
Postadres: Postbus 100, 3420 DC Oudewater

Heeft u vragen over de WOZ-waarde of de aanslag gemeentelijke belastingen? Bel of mail ons gerust. U kunt bellen op 14 0348 of mailen naar teambelastingen@oudewater.nl

Gemeente Oudewater logo

Veelgestelde vragen

 • Wat heb ik nodig om WOZ bezwaar te maken?

  Houd uw naam, adres en het adres waar het WOZ bezwaar overgaat bij de hand. Natuurlijk is het ook verstandig om de inhoud van uw bezwaar duidelijk beschreven te hebben. Het object-, subject- en aanslagnummer op de WOZ-beschikking maakt het invullen nog makkelijker.

 • Hoe lang duurt WOZ bezwaar maken?

  Zolang u wilt! Heeft u alle gegevens paraat, dan kunt u binnen vijf minuten het formulier ingevuld hebben. Het is belangrijk om het betreffende adres te weten. De WOZ-beschikking is niet noodzakelijk, maar wel handig om bij de hand te hebben.

 • Wanneer kan ik WOZ bezwaar maken?

  Heeft u de WOZ-beschikking ontvangen? Dan heeft u vanaf dagtekening zes weken om bezwaar te maken op uw WOZ-waarde. Bent u te laat? Dan wordt uw bezwaar ‘niet ontvankelijk’ verklaard. De gemeente is dan niet verplicht om er inhoudelijk iets mee te doen. U ontvangt dan een brief, waarin dit wordt medegedeeld. U kunt vragen om uitstel van betaling bij WOZ bezwaar maken. Let op: dat krijgt u niet altijd automatisch.

 • Wat kost zelf WOZ bezwaar maken?

  Niets! U kunt gratis zelf WOZ bezwaar maken. Het komt rechtstreeks bij de gemeente aan. Er is geen sprake van een tussenpersoon. U betaalt nergens voor, bovendien kost het de gemeente geen extra kostenvergoeding. Sterker nog, bij acceptatie levert het u juist geld op.

 • Wanneer krijg ik antwoord op mijn WOZ bezwaar?

  Voor het einde van het kalenderjaar van de WOZ-beschikking. Heeft u op 1 januari van het volgende jaar nog geen antwoord? Een gemeente kan dit nog eens uitstellen met zes weken. Nog steeds geen reactie? Dan is het mogelijk om de gemeente in gebreke te stellen.

Maak direct zelf bezwaar