De gemeente Oudewater stelt elk jaar op 1 januari (peildatum) de WOZ-waarde vast van uw woning of niet-woning. Met ‘niet-woning’ bedoelen we een bedrijfspand, school, kerk of ander onroerend goed waarin u niet woont. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van uw onroerendezaakbelasting (OZB).
De WOZ-waarde is de marktwaarde van een woning of bedrijfspand op de waardepeildatum. We bepalen die marktwaarde door uw woning of bedrijfspand te vergelijken met woningen of bedrijfspanden die verkocht (of verhuurd) zijn. De WOZ-waarde bepaalt mede de hoogte van gemeentelijke belastingen, zoals de onroerende-zaakbelasting.
De kenmerken van uw woning of het bedrijfspand vormen de basis bij het bepalen van de WOZ-waarde. Er wordt rekening gehouden met:
– De grootte van het pand en de kavel;
– De ligging;
– Het bouwjaar;
– Bijzondere kenmerken, zoals een dakkapel of aanbouw;
– Bijzondere omstandigheden, zoals achterstallig onderhoud;
– Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen.
Op uw beschikking staat altijd een waardepeildatum van 1 januari van het vorige jaar. Dit is landelijk vastgesteld. Dit geeft ons de tijd om de verkoopprijzen met veel aandacht te onderzoeken.
Bent u het niet eens met uw WOZ waarde? Bel de gemeente dan eerst even, op 14 0348. Onze medewerkers kunnen uw vragen beantwoorden. Misschien is het dan niet meer nodig om bezwaar te maken. Bent u het dan nog steeds niet eens met de aanslag. Dan kunt u gerust zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.
Waarom zou u bezwaar maken aan een ander overlaten? Zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oudewater doet u eenvoudig via ons platform. Houd uw WOZ-beschikking bij de hand. Vul hiernaast ons formulier in en uw WOZ-bezwaar belandt direct bij gemeente Oudewater. Makkelijker en sneller kan niet!
De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van uw woning. Als u denkt dat deze WOZ-waarde lager zou moeten zijn dan kunt u zelf berekenen wat u kunt besparen op belastingen en heffingen.