Hoe werkt het?

Is de WOZ-beschikking al op uw (digitale) deurmat gevallen? De WOZ-waarde roept elk jaar veel vragen op. Maak het vooral niet te ingewikkeld. En klopt het niet, dan klopt het niet. Wilt u eerst meer informatie, neem dan contact op met uw gemeente. De contactgegevens staan op uw aanslagbrief en de gemeentelijke website.

Stap 1 – Check of uw gemeente is aangesloten

U kunt uw bezwaar via deze website alleen indienen, wanneer uw gemeente is aangesloten bij dit platform. Bekijk hier of uw gemeente is aangesloten.

Stap 2 – Controleer uw WOZ-waarde

Controleer of uw WOZ-waarde klopt. Via www.wozwaardeloket.nl ziet u in één oogopslag of uw waarde overeenkomt met vergelijkbare woningen in uw buurt. Hoe de WOZ-waarde tot stand gekomen is, bijvoorbeeld welke gegevens hieraan ten grondslag liggen, staat in het taxatierapport. U kunt het bekijken via de digitale belastingbalie van uw gemeente.

Stap 3 – Maak zelf bezwaar

Maak zelf WOZ-bezwaar via ons handige formulier. U vindt het formulier hier. Gebruik de WOZ-beschikking en adresgegevens. Uw bezwaar komt direct in de inbox van uw gemeente, bij de juiste contactpersoon. Uw gemeente zal zorgdragen voor de verdere afhandeling van uw bezwaar. Heeft u vragen, neem dan contact op met uw gemeente.

Stap 4 – Ontvang uw uitslag

De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar om uw WOZ-bezwaar te behandelen. Het contact over uw bezwaar verloopt verder direct via uw gemeente.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de WOZ-waarde?

    De WOZ-waarde is de ‘Waardering Onroerende Zaken’. Het is de geldwaarde van uw huis, bedrijfspand of recreatiewoning op 1 januari van het vorige jaar. Dat is de ‘waardepeildatum’. De WOZ-waarde volgt de huizenmarkt. Stijgt de markt, dan gaat de WOZ-waarde omhoog. Andersom geldt hetzelfde.

    Elk jaar wordt de WOZ-waarde van uw eigendom berekend. Dat gaat niet over één nacht ijs. Het is afhankelijk van verkoopcijfers, de vraagprijs en andere kenmerken van uw eigendom. Denk aan het aantal vierkante meters, bouwjaar en type. De gemeente onderzoekt ook vergelijkbare woningen. Uiteindelijk bepaalt een gemeente zo de WOZ-waarde.

  • Hoe check ik mijn WOZ-waarde?

    Het is simpel. WOZ-gegevens moeten kloppen. Een eerlijke WOZ-waarde is bij een bv ook belangrijk. Dat vinden wij, maar uw gemeente ook. Hoe u een WOZ-check doet? U kunt van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde opvragen. Dat doet u via het WOZ-waardeloket. Het taxatierapport bevat meer informatie over de totstandkoming van de WOZ-waarde. Vraag het op bij de digitale belastingbalie van uw gemeente. Check of de WOZ-waarde klopt!

  • Wat levert WOZ bezwaar maken op?

    Wordt uw bezwaar gegrond verklaard? In 2020 was dat in 38,7% van de gevallen. Uw nieuwe WOZ-waarde wordt berekend en doorgegeven aan u en anderen die dit moeten weten, bijvoorbeeld de Belastingdienst. Is het verlaagd? Dan bespaart het u belasting. Met de Lokale Lastenmeter berekent u eenvoudig hoeveel het scheelt.

  • Waar zie ik mijn nieuwe WOZ-waarde?

    Wordt uw WOZ bezwaar geaccepteerd? Uw nieuwe WOZ-waarde is niet direct zichtbaar in het WOZ-waardeloket. Deze waarde wordt één keer per jaar ingevoerd. Uw nieuwe WOZ-waarde is wel bekend bij overheidsinstanties. Geen zorgen, belasting wordt op basis van de nieuwe waarde berekend.

Start direct

Sluit uw gemeente of samenwerkingsverband vandaag nog aan

Wilt u burgers zelf hun bezwaren laten indienen? Met onze oplossing kiezen ze minder snel voor een no cure no pay bureau.

Meld uw gemeente aan