Waarom stijgt de WOZ-waarde?

Is uw WOZ-waarde hoger dan vorig jaar? Dat is niet gek, want de WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw bepaald. Het is afhankelijk van de huizenmarkt.

Hoe kan het dat de WOZ-waarde stijgt?

Elk jaar valt de aanslag met de beschikte WOZ-waarde op de mat. Grote kans dat uw WOZ-waarde niet hetzelfde is als vorig jaar. In veel gevallen is het gestegen. Mag dat? En waarom dan? Dat is vrij makkelijk te verklaren. De WOZ-waarde volgt de huizenmarkt. Stijgen de huizenprijzen, dan stijgt uw WOZ-waarde mee. Andersom geldt hetzelfde.

Een gemeente bepaalt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw. Dat gebeurt op basis van een aantal kenmerken. Daaronder vallen het aantal vierkante meters, bouwjaar en type bijvoorbeeld. Maar ook de vraagprijs en verkoopcijfers spelen een rol. Van uw eigendom en vergelijkbare woningen. De gemeente houdt daarbij de waardepeildatum aan: 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde volgt dus niet de huizenprijzen van dit jaar, maar van het voorgaande jaar.

Hoeveel mag de WOZ-waarde stijgen?

Er is geen maximaal stijgingspercentage. Het is volledig afhankelijk van de huizenmarkt. Dat is een vrije markt, die niet gebonden is aan maximale aantallen. De WOZ-waarde stijgt of daalt elk jaar mee. De stijging van de WOZ-waarde verschilt wel per regio.

Welke invloed heeft een stijgende WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de basis van een aantal belastingen. Denk aan de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapsbelasting. Stijgt uw WOZ-waarde? Het is mogelijk dat uw lasten meestijgen.

Maar een gemeente voert de procentuele stijging nooit één op één door. Op basis van een begroting bepaalt een gemeente hoeveel OZB nodig is. Is de WOZ-waarde gestegen? Dan geldt een lager tarief. U betaalt nooit zomaar te veel OZB. Een gemeente heeft geen belang bij een hoge WOZ-waarde.

Kan ik bezwaar maken tegen een stijgende WOZ-waarde?

Ja, dat kan. Als u denkt, dat uw WOZ-waarde niet klopt. We moedigen u aan om dat goed te onderzoeken. Heeft u voldoende WOZ-bezwaar argumenten? Maak dan vooral zelf WOZ bezwaar. We leggen u uit hoe dat werkt. U kunt WOZ bezwaar maken als uw waarde te hoog is. Maar vergis u niet, ook het verhogen van uw WOZ-waarde kan voordelig zijn.