Waarom WOZ bezwaar maken?

Goede vraag! Waarom zou u moeite doen? Wat levert het u op? Of profiteert uw gemeente er alleen van? Wij geven u vijf redenen om WOZ bezwaar te maken.

Disclaimer: Het hangt van uw situatie af of WOZ bezwaar maken gunstig is. Wilt u gericht advies krijgen? Lees dan deze tip eens.

1. WOZ bezwaar maken is uw recht

Twijfelt u over de WOZ-waarde van uw eigendom? Niemand zegt dat u geen WOZ bezwaar mag maken. Het is uw recht. Stuur alleen geen lukrake brief op. Zorg ervoor dat u gegronde argumenten heeft. Ook voor een gemeente is het van belang om juiste gegevens te hebben. Ze behandelen uw bezwaar serieus, net als u.

2. De WOZ-waarde is te hoog

De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw berekend. Het is de geldwaarde van uw eigendom op 1 januari van het vorige jaar. Dat is de waardepeildatum. Op basis van het aantal vierkante meters, het bouwjaar en type eigendom bepaalt uw gemeente de WOZ-waarde. Er wordt ook gekeken naar verkoopcijfers van vergelijkbare woningen.

Het is mogelijk dat uw gemeente de WOZ-waarde te hoog heeft inschat. Daar kunt u allerlei redenen voor hebben. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van verouderde voorzieningen, een minder goede ligging of een laag energielabel. In alle gevallen geldt: denkt u dat het niet klopt? Maak WOZ bezwaar. Uw gemeente, de Belastingdienst en het waterschap gebruiken de WOZ-waarde. Een lagere WOZ-waarde levert dus niet alleen een besparing op voor de OZB. Het zorgt ook voor een correctie bij andere belastingen. Het is dus belangrijk dat deze waarde klopt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting? Zo eenvoudig is het niet.

3. De WOZ-waarde is te laag

Is uw WOZ-waarde te laag? Dat lijkt gunstig, maar hoeft niet zo te zijn. Als u plannen heeft om te verhuizen of uw hypotheek over te sluiten kan een verhoging van de WOZ-waarde voordelig zijn. Het kan ook leiden tot een verlaging van de hypotheekrente.

4. U bent geen eigenaar van het onroerend goed

Heeft u een WOZ-beschikking gekregen, maar bent u geen eigenaar van het onroerend goed? Let op: niet alleen eigenaren krijgen deze brief. Lees hier wie de WOZ-beschikking ontvangt. Klopt het nog steeds niet? Dan heeft u een goede reden om bezwaar te maken.

5. Inhoudelijke gegevens zijn niet juist

Klopt uw adres niet? Is uw naam verkeerd gespeld? Of zijn de kenmerken van uw woning niet goed vastgesteld? Er kunnen gegevens feitelijk onjuist zijn op uw WOZ-beschikking. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. U kunt bezwaar maken, om dit recht te zetten.

Heeft u nog meer informatie over de WOZ-waarde nodig? Geen probleem! Als u inmiddels wel overtuigd bent om WOZ bezwaar te maken, verwijzen we u graag naar ons formulier. U hoeft zelf geen brief te schrijven, maar simpelweg een aantal velden in te vullen. Uw bezwaar belandt rechtstreeks bij uw gemeente. Zo gebeurd!