Veelgestelde vragen

Bent u op zoek naar informatie over de WOZ-waarde, de WOZ-beschikking of uw bezwaar? U vindt het antwoord in onze veelgestelde vragen!

Veelgestelde vragen

  • Wat is de WOZ-waarde?

    De WOZ-waarde is de ‘Waardering Onroerende Zaken’. Het is de geldwaarde van uw huis, bedrijfspand of recreatiewoning op 1 januari van het vorige jaar. Dat is de ‘waardepeildatum’. De WOZ-waarde volgt de huizenmarkt. Stijgt de markt, dan gaat de WOZ-waarde omhoog. Andersom geldt hetzelfde.

    Elk jaar wordt de WOZ-waarde van uw eigendom berekend. Dat gaat niet over één nacht ijs. Het is afhankelijk van verkoopcijfers, de vraagprijs en andere kenmerken van uw eigendom. Denk aan het aantal vierkante meters, bouwjaar en type. De gemeente onderzoekt ook vergelijkbare woningen. Uiteindelijk bepaalt een gemeente zo de WOZ-waarde.

  • Waarom stijgt de WOZ-waarde?

    Is uw WOZ-waarde hoger dan vorig jaar? Dat is niet gek, want de WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw bepaald. Het is afhankelijk van de huizenmarkt. Stijgt die, dan stijgt uw WOZ-waarde mee. De WOZ-waarde heeft direct invloed op de onroerendezaakbelasting (OZB). Het beïnvloedt ook andere belastingen en heffingen: rioolheffing, inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), vermogensbelasting (box 3), vennootschapsbelasting, schenkbelasting, erfbelasting, watersysteemheffing, verhuurderheffing en afvalstoffenheffing.

    De WOZ-waarde is de basis van deze belastingen. Een lagere WOZ-waarde levert dus niet alleen een besparing op voor de OZB. Het zorgt ook voor een correctie bij andere belastingen. De besparing kan dus verder oplopen.

  • Wat zijn de voordelen van een hoge WOZ-waarde?

    Een hoge WOZ-waarde is gunstig als u uw eigendom wilt verkopen. Het geeft de koper het idee dat het goed zit. Ook bij het oversluiten van een hypotheek, levert een hoge WOZ-waarde korting op. Gebruik daarvoor het taxatieverslag, dat u op kunt vragen bij de digitale belastingbalie van uw gemeente. Heeft u het vermoeden dat uw WOZ-waarde te laag is? Uw WOZ-waarde verhogen is mogelijk! Het kan financieel voordelig zijn.

  • Hoe check ik mijn WOZ-waarde?

    Het is simpel. WOZ-gegevens moeten kloppen. Een eerlijke WOZ-waarde is bij een bv ook belangrijk. Dat vinden wij, maar uw gemeente ook. Hoe u een WOZ-check doet? U kunt van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde opvragen. Dat doet u via het WOZ-waardeloket. Het taxatierapport bevat meer informatie over de totstandkoming van de WOZ-waarde. Vraag het op bij de digitale belastingbalie van uw gemeente. Check of de WOZ-waarde klopt!

  • Waarom WOZ bezwaar maken?

    Heeft u een eigen huis, bedrijfspand of recreatiewoning? Het is belangrijk dat de WOZ-waarde klopt. Het beïnvloedt uw belastingen, trekt de juiste kopers aan en kan korting op uw hypotheek geven. Twijfelt u over de WOZ-waarde van uw eigendom? Niemand zegt dat u geen WOZ bezwaar mag maken. Het is uw recht. U kunt allerlei WOZ bezwaar argumenten hebben: de WOZ-waarde is te hoog, de WOZ-waarde is te laag, u bent geen eigenaar van het onroerend goed, inhoudelijke gegevens zijn niet juist of uw woning heeft verouderde voorzieningen. Welke argumenten u ook heeft: maak WOZ bezwaar. Vermoedt u dat de gegevens niet kloppen, trek dan aan de bel.

  • Wat levert WOZ bezwaar maken op?

    Wordt uw bezwaar gegrond verklaard? In 2020 was dat in 38,7% van de gevallen. Uw nieuwe WOZ-waarde wordt berekend en doorgegeven aan u en anderen die dit moeten weten, bijvoorbeeld de Belastingdienst. Is het verlaagd? Dan bespaart het u belasting. Met de Lokale Lastenmeter berekent u eenvoudig hoeveel het scheelt.

  • Wat zijn de nadelen van ‘no cure no pay’ bureaus?

    WOZ-bezwaar maken via ons platform levert u indirect ook wat op. Elk gegrond bezwaar bij een ‘no cure no pay bureau’ kost de gemeente geld, voornamelijk omdat een proceskostenvergoeding moet worden betaald. No cure no pay bureaus dienen vaak standaard bezwaren in. Ze vermelden dan geen gedetailleerde informatie. Het kost de gemeente meer tijd om af te handelen.

    Hoe meer bezwaren langs no cure no pay bureaus gaan, hoe hoger de gemeentelijke lasten worden. Dat merkt u als burger in uw portemonnee. Dat is niet de bedoeling, toch? Maak zelf direct WOZ bezwaar!

  • Wie ontvangt een WOZ-beschikking?

    Elke eigenaar en gebruiker van een WOZ-object. Dat zijn huizen, bedrijfspanden of recreatiewoningen bijvoorbeeld. Huurt u een woning of bedrijfspand? Dan krijgt u ook een WOZ-beschikking. Ook uw belastingen zijn gebaseerd op de WOZ-waarde. In sommige gevallen bepaalt het zelfs de hoogte van de huur. Het checken van de WOZ-waarde is in uw belang!

  • Wanneer ontvang ik de WOZ-beschikking?

    De meeste WOZ-beschikkingen worden eind februari verstuurd. Het is mogelijk dat niet alle WOZ-waarden dan al bekend zijn. Soms is het moeilijk om vast te stellen of zijn gegevens incompleet. In sommige gevallen ontvangt u de beschikking op een ander moment in het jaar.

  • Hoe ziet een WOZ-beschikking eruit?

    Dat verschilt per gemeente. De WOZ-beschikking komt per post of via de digitale belastingbalie. Onderaan staat hoeveel belasting u moet betalen. Twijfelt u of de WOZ-waarde klopt? Wij adviseren om zolang uw bezwaar loopt, toch de belasting te betalen. Heeft u gelijk, dan krijgt u dit altijd terug.

  • Hoe krijg ik de WOZ-waarde omlaag?

    Vermoedt u dat de WOZ-waarde te hoog is? Maak zelf bezwaar! De gemeente bekijkt de berekening opnieuw. Wordt uw bezwaar gegrond verklaard, dan daalt de WOZ-waarde. Overheidsinstanties voeren dit door. Uw belasting wordt minder.

  • Waar zie ik mijn nieuwe WOZ-waarde?

    Wordt uw WOZ bezwaar geaccepteerd? Uw nieuwe WOZ-waarde is niet direct zichtbaar in het WOZ-waardeloket. Deze waarde wordt één keer per jaar ingevoerd. Uw nieuwe WOZ-waarde is wel bekend bij overheidsinstanties. Geen zorgen, belasting wordt op basis van de nieuwe waarde berekend.

  • Wat heb ik nodig om WOZ bezwaar te maken?

    Houd uw naam, adres en het adres waar het WOZ bezwaar overgaat bij de hand. Natuurlijk is het ook verstandig om de inhoud van uw bezwaar duidelijk beschreven te hebben. Het object-, subject- en aanslagnummer op de WOZ-beschikking maakt het invullen nog makkelijker.

  • Hoe lang duurt WOZ bezwaar maken?

    Zolang u wilt! Heeft u alle gegevens paraat, dan kunt u binnen vijf minuten het formulier ingevuld hebben. Het is belangrijk om het betreffende adres te weten. De WOZ-beschikking is niet noodzakelijk, maar wel handig om bij de hand te hebben.

  • Wanneer kan ik WOZ bezwaar maken?

    Heeft u de WOZ-beschikking ontvangen? Dan heeft u vanaf dagtekening zes weken om bezwaar te maken op uw WOZ-waarde. Bent u te laat? Dan wordt uw bezwaar ‘niet ontvankelijk’ verklaard. De gemeente is dan niet verplicht om er inhoudelijk iets mee te doen. U ontvangt dan een brief, waarin dit wordt medegedeeld. U kunt vragen om uitstel van betaling bij WOZ bezwaar maken. Let op: dat krijgt u niet altijd automatisch.

  • Wat kost zelf WOZ bezwaar maken?

    Niets! U kunt gratis zelf WOZ bezwaar maken. Het komt rechtstreeks bij de gemeente aan. Er is geen sprake van een tussenpersoon. U betaalt nergens voor, bovendien kost het de gemeente geen extra kostenvergoeding. Sterker nog, bij acceptatie bespaart het u juist geld.

  • Wanneer krijg ik antwoord op mijn WOZ bezwaar?

    Voor het einde van het kalenderjaar van de WOZ-beschikking. Heeft u op 1 januari van het volgende jaar nog geen antwoord? Een gemeente kan dit nog eens uitstellen met zes weken. Nog steeds geen reactie? Dan is het mogelijk om de gemeente in gebreke te stellen.