Het antwoord is simpel. De WOZ-waarde bij een tweede woning werkt hetzelfde als bij andere woningen. We geven u graag meer informatie!
Hoe werkt de WOZ-waarde bij een tweede woning?
Wat is een tweede woning?
In de meeste gevallen is een tweede woning een vakantiehuis. De Belastingdienst ziet een woning die u verhuurt, landgoed of eigen natuurgebied niet als tweede woning. Ook een woning waar u hoofdzakelijk verblijft, is natuurlijk geen tweede woning.
Hoe komt de WOZ-waarde van mijn tweede woning tot stand?
Het maakt voor de WOZ-waarde niet uit of het om een eerste, tweede (of derde, enz.) woning gaat. De waarde komt op dezelfde manier tot stand. De WOZ-waarde van een tweede woning is de geldwaarde van uw eigendom op 1 januari van het vorige jaar. Dat is de waardepeildatum.
De WOZ-waarde van een tweede woning volgt de huizenmarkt. Elk jaar kan het stijgen of dalen, afhankelijk van de huizenprijzen. De gemeente baseert de WOZ-waarde van uw tweede woning op basis van een aantal kenmerken, zoals het bouwjaar, type woning en het aantal vierkante meters.
Welke belasting betaal ik over een tweede woning?
Heeft u een tweede woning in Nederland? Een eigen woning valt in box 1 van de opgave inkomstenbelasting. Dat geldt niet voor een tweede woning. De Belastingdienst ziet dat als vermogen. Daarom moet de WOZ-waarde van de tweede woning worden aangegeven in box 3. Verhuurt u uw tweede woning? Lees wat de Belastingdienst daarover zegt.
Staat uw tweede woning in het buitenland? Vul dan de waarde in, die u krijgt als u het huis onbewoond verkoopt. U kunt dat ook opvragen bij het kadaster in het betreffende land.
De WOZ-waarde dient ook als grondslag voor verschillende belastingen. Bij een tweede woning is dat bijvoorbeeld de vermogensrendementsheffing, erf- en schenkbelasting. Dus ook bij een tweede woning is het van belang dat de WOZ-waarde klopt. Twijfelt u daarover? Maak zelf WOZ bezwaar!