Hoe krijg ik de WOZ-waarde omlaag?

Wilt u uw WOZ-waarde verlagen? Dat kan! Als u gegronde argumenten heeft, waarom uw WOZ-waarde te hoog is. Dan kunt u bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Dat kunt u prima zelf. We leggen uit hoe het werkt.

Is mijn WOZ-waarde te hoog?

Elk jaar valt de WOZ-beschikking op de (digitale) mat. Schrok u dit jaar van de waarde? Het is mogelijk dat uw WOZ-waarde te hoog is. Een gemeente bepaalt de WOZ-waarde aan de hand van verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Hierbij wordt gekeken naar een aantal kenmerken van uw woning, zoals het bouwjaar, de ligging en huidige staat. Daarbij is de waardepeildatum, 1 januari van het vorige jaar, leidend.

Het is mogelijk dat de gemeente uw WOZ-waarde hoger of lager heeft ingeschat. De WOZ-waarde heeft invloed op een aantal belastingen. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting? Dat is niet altijd zo. Bovendien kan ook het verhogen van uw WOZ-waarde voordelig zijn. Het is dus belangrijk dat uw WOZ-waarde klopt.

Hoe kan ik mijn WOZ-waarde verlagen?

Door WOZ bezwaar te maken. Controleer eerst de totstandkoming van uw WOZ-waarde. Dat kunt u op verschillende manieren doen. Kloppen deze gegevens niet? Er zijn allerlei argumenten die u daarvoor kunt hebben. Uw woning heeft bijvoorbeeld waterschade, een laag energielabel of het uitzicht wordt belemmerd. Zet deze argumenten op een rijtje en vul ons formulier in. Dat kunt u eenvoudig zelf doen. U kent uw woning het beste.

Wat gebeurt er na mijn bezwaar?

Via ons platform belandt uw bezwaar rechtstreeks bij de gemeente. De gemeente onderzoekt de WOZ-waarde en bijbehorende gegevens opnieuw. Wordt uw bezwaar geaccepteerd? Dan zal de gemeente uw WOZ-waarde verlagen. Uw nieuwe WOZ-waarde is niet direct zichtbaar in het WOZ-waardeloket. Het wordt daar één keer per jaar ingevoerd. Geen zorgen, overheidsinstanties zijn wel op de hoogte.