Rekenmachine

Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting?

Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting u betaalt? Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. Een gemeente heeft geen belang bij een hoge WOZ-waarde. En berekent dit niet altijd door. We leggen u uit hoe dat precies zit.

Waarom is mijn WOZ-waarde zo hoog?

De WOZ-waarde volgt de huizenmarkt. Stijgen de huizenprijzen, dan stijgt uw WOZ-waarde mee. We leggen dat in deze tip uitgebreid uit. De WOZ-waarde heeft invloed op een aantal belastingen. De Belastingdienst, het Waterschap en uw gemeente gebruiken een percentage van de WOZ-waarde om de hoogte van de belasting te bepalen.

Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer de belasting?

Dat is een onjuiste aanname. Het ligt genuanceerder dan dat. De gemeenteraad maakt jaarlijks een begroting. Aan de hand van de begroting wordt bepaald hoeveel belasting er moet worden opgehaald. Verschilt de begroting niet van een eerder jaar, maar is de WOZ-waarde van woningen wel gestegen? Dan gaat het tarief voor de OZB (onroerendezaakbelasting) omlaag. Dit is het verschil tussen de OZB en de WOZ-waarde. Op die manier ontvangen gemeenten dezelfde opbrengst, zonder dat uw gemeentelijke lasten omhooggaan. Het is dus niet zo dat een hogere WOZ-waarde altijd direct leidt tot hogere belastingen.

Wat als ik het niet eens ben met mijn WOZ-waarde?

Doe allereerst goed onderzoek naar de WOZ-waarde. Niet alle informatie die u tegenkomt, klopt. We noemen als voorbeeld dit artikel. Daar staat: ‘Bij de berekening van de WOZ-waarde worden echter ook huurhuizen en niet verkochte koophuizen meegenomen.’ Een bijzondere zin. Er wordt voor de bepaling van de WOZ-waarde van woningen gewerkt met al gerealiseerde verkoopcijfers. Deze zin impliceert iets anders, dat is onjuist. 

Zo ziet u maar, de juiste informatie is van belang. Helemaal als het gaat om iets als de waarde van uw eigendom. Op ons platform delen we onafhankelijke tips over de WOZ-waarde. Hoe check ik mijn WOZ-waarde? Hoe werkt de WOZ-waarde bij nieuwbouw? Waar vind ik meer informatie over de WOZ-waarde? Dat doen we in duidelijke taal, zonder vakjargon. Zo is het begrijpelijk voor iedereen.

Bent u ervan overtuigd dat uw WOZ-waarde niet klopt? Maak dan zelf bezwaar. Dat heeft u zo gedaan. We leggen u graag uit hoe dat werkt.