Brief

Hoe ziet een WOZ-beschikking eruit?

De WOZ-beschikking is een document, waarop uw WOZ-waarde staat. Natuurlijk is dat niet het enige wat u hierop kunt vinden. We maken u graag wegwijs in de onderdelen van dit document.

Opbouw WOZ-beschikking

Wat precies op de WOZ-beschikking staat? Dat verschilt per gemeente. Op een WOZ-beschikking vindt u in ieder geval uw naam en adres, de dagtekening, het adres van het onroerend goed, de WOZ-waarde, waardepeildatum en het kalenderjaar. Onderaan staat vaak hoeveel (onroerendezaak)belasting u moet betalen. We leggen een aantal van deze termen nog even uit.

Dagtekening

De datum die op uw WOZ-beschikking staat, is de dagtekening. U kunt bezwaar maken tegen uw WOZ-waarde tot zes weken na de eerste dag na deze datum. Wel belangrijk om deze datum in gedachten te houden, dus.

Waardepeildatum

De WOZ-waarde komt tot stand op basis van de waardepeildatum. Dat is 1 januari van het voorgaande jaar. Bij de totstandkoming van de WOZ-waarde vergelijkt de gemeente uw woning met verkoopcijfers van woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Natuurlijk zijn er nog meer factoren die daarbij een rol spelen.

Toestandsdatum

De toestandsdatum is de toestand, waarin een woning zich op 1 januari van het betreffende belastingjaar bevindt. Vooral bij nieuwbouwwoningen is de toestandsdatum van belang.

De WOZ-beschikking komt uiterlijk eind februari per post of via de digitale belastingbalie, maar er zijn uitzonderingen. Benieuwd of u een WOZ-beschikking ontvangt? Lees hier meer daarover.

Twijfelt u of de WOZ-waarde klopt? U kunt zelf WOZ bezwaar maken. Wij adviseren om zolang uw bezwaar loopt, toch de belasting te betalen. Heeft u gelijk, dan krijgt u dit altijd terug.