Samenwerken

Wat zijn de voordelen van een hoge WOZ-waarde?

U kent het wel. Valt de WOZ-brief op de mat, blijkt dat de WOZ-waarde alweer is gestegen. Frustreert u zich niet te snel. Een hoge WOZ-waarde hóéft niet nadelig te zijn. Bezwaar tegen een te lage WOZ-waarde kan ook gunstig zijn. De voordelen van een hoge WOZ-waarde hangen af van uw woonsituatie.

1. Verhuisplannen?

De WOZ-waarde is de grondslag van verschillende belastingen. Een hogere WOZ-waarde betekent meestal dat u ook meer belasting betaalt. Balen? Niet altijd. Als u van plan bent uw eigendom te verkopen, komt het goed uit. De gemeente baseert de WOZ-waarde op de marktprijs. Ligt de WOZ-waarde hoger dan die marktprijs? Dan laten potentiële kopers zich wellicht verleiden tot een hoger openingsbod of kunt u zelf een hogere vraagprijs hanteren.

Let op: dit gaat niet altijd op. De WOZ-waarde volgt de marktprijs van een jaar geleden. Het is mogelijk dat de waarde al ‘achterhaald’ is.

2. Hypotheekrente verlagen?

Is uw hypotheek net zo hoog of hoger dan de marktwaarde van uw eigendom? Dan betaalt u waarschijnlijk een risico-opslag, een hoger rentepercentage, aan uw geldverstrekker. De hoogte wordt gebaseerd op de verhouding tussen uw hypotheek en de marktwaarde. Heeft u een hoge hypotheek, dan levert dat meer risico op voor een geldverstrekker. Zo is de heersende gedachte. U valt dan in een hogere risicoklasse, wat gevolgen heeft voor uw rentepercentage.

Is uw WOZ-waarde gestegen, dan verandert die verhouding. Het is mogelijk dat u dan in een lagere risicoklasse valt. Uw rente kan daardoor verlaagd worden. Sommige geldverstrekkers doen dit automatisch. Bij anderen moet u zelf een verzoek indienen. De moeite waard om te controleren! Kanttekening: heeft u een Nationale Hypotheek Garantie? Dan geldt dit niet.  

3. Hypotheek oversluiten?

Valt de verlaging van de rente tegen? Het is mogelijk dat een andere geldverstrekker de hypotheekrente sneller en met grotere stappen laat dalen. Is dat het geval, dan is het oversluiten van uw hypotheek een optie. Beoordeel zelf of het gunstig is in uw situatie.

WOZ-waarde verhogen

Een hoge WOZ-waarde heeft dus ook voordelen. Zo ziet u maar. U hoeft niet te schrikken bij de WOZ-brief. Het kan gunstig uitpakken! Heeft u het vermoeden dat uw WOZ-waarde te laag is? Bezwaar maken kan altijd. Uw WOZ-waarde verhogen is ook mogelijk. Het kan dus zelfs financieel voordelig zijn.